söndag 15 maj 2011

ÖVERSYN AV STRANDSKYDDET PÅ ÖLAND – REMISSUTGÅVA

Hej,
fick tips av Elisabet om denna text, vill Du läsa och/eller ladda ner hela dokumentet, här är adressen.

Synpunkter på avgränsningar m.m ska vara Länsstyrelsen tillhanda före den 3 oktober 2011.

B 12 EKERUM – STORA RÖR

ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDET

Sammanfattning

Stor isälvsavlagring som till större delen är tallbevuxen. I norra delen av området ligger Ekerums golfbana. I söder finns Stora Rör och Rälla tall med både permanent som fritidsbebyggelser. Rällaskogen är ett välbesökt strövområde
Kuststräcka 5,2 km

Naturvärden
Funktion: Vid västra landborgen vid Rälla finns en av Ölands största isälvsavlagringar, Rällafältet. Huvuddelen är bevuxen med Tallskog. Området hyste tidigare en stor stekelfauna men området har ändrat karaktär och många av de hotade arterna har försvunnit i takt med igenväxning, tallplanteringar och bebyggelser. Det finns fortfarande hotade arter i området bl. a. så finns en av de få lokalerna för trumgräshoppa på Öland. Vid foten av Rälla tall förekommer grundvattenläckage, vilket har resulterat i stråk med värdefulla sumpskogar som utgör hemvist för hotade arter som ex lundnopping. Sumpskogen utgörs av blandskog med björk, al och gran. I de blöta områdena finns ett stort inslag av den i övrigt ovanliga dunmossan. Andra vanliga arter i området är stjärnstarr, sputmossa och källmossa. Kambräken som har en västlig utbredning i landet har här sin enda förekomst på Öland.
Kvalitet: I området finns ett antal rödlistade och hotade arter som är knutna till det öppna sandiga landskapet som fransig stjälkröksvamp, skalbaggen Chrysolina sanguinolenta och trumgräshoppa som är knutna till öppen, solvarm mark med lågvuxen ej för tät vegetation. Det finns även hotade arter i området med andra biotopkrav som ex. lundnopping som är knuten till rörligt grundvatten.
Utvecklingsmöjligheter: Delar av området som tidigare har varit öppna och nu vuxit igen skulle behöva renoveras så att det åter skapas mer öppna solvarma ytor, ex genom restaurering till betesmarker

Friluftsliv
Funktion: Ekerum i norr är en av Ölands största campingplatser och har både stuguthyrning som camping. Ekerums golfby har också stuguthyrning. Ekerum ligger cirka 1 mil söder om Borgholm som är närmaste samhälle. I Stora Rör finns gäst och fiskehamn samt restauranger. I Borgholm finns det alla typer av övernattningsmöjligheter camping, vandrarhem, stugor, hotell. Det finns ett utbud av matbutiker, bensinstationer och restauranger, förskola och skola från åk 1 till 9. Det finns även ett gymnasium med hotell och restauranginriktning. Kollektivtrafik går endast ute vid riksväg 136. Närmaste restaurang finns på campingen vid Ekerum, vid Ekerums golfby samt vid Halltorps gästgiveri i anslutning till Ekerum.
Kvalitet: Camping vid Ekerum med badstränder, golfanläggning. Badstränder samt gäst och fiskehamn vid Stora Rör. Fina vandringsleder i Rällaskogen med orörd natur.
Utvecklingsmöjligheter: Tillgängliggöra vandringslederna för besökare med parkeringsplats vid Rälla samt markerade leder med information om ledsträckning och längd.
Exploateringsgrad
Kuststräckan mellan Stora Rör och Ekerum är tämligen oexploaterad. I den norra delen ligger del av golfbanan inom strandskyddsområdet.

Bedömning
Områdets höga natur- och friluftslivsvärden motiverar ett bibehållet strandskydd på 300 meter både på land som i vatten.


Dokumenterade natur/kulturvärden
Riksintresse för friluftslivet (4 kap MB)
Riksintresse för obruten kust (4 kap MB)
Biotopskydd: Källor med omgivande våtmarker
Utredningsområde för naturreservat: Ekerumsåsen
Naturvårdsplan klass2
Kulturmiljöprogram: Ekerums bronsåldersrösen
Naturvårdsplan klass 1
Nyckelbiotopinventering
Trädinventering
Zosteraförekomst
Fornlämningar: Röse, Stenkrets, Röjningsröse, Grav markerad av sten/block, Stensättning, Kalkugn, Hög,
Rödlistade arter
Skalbaggar: Chrysolina sanguinolenta
Hopprätvingar: trumgräshoppa
Svampar: fransig stjälkröksvamp, lundnopping
Lavar: Rosa skärelav.

Inlägg från Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar