söndag 10 februari 2013

Vårt överklagande gällande Detaljplan Järnnian

                                                                                                                                                        



  

Överklagande
Rällaskogens Vänner                                                               2013-01-28
                                                                                                                                                                                                                             


Överklagande av Kommunfullmäktiges beslut
2013-01-07 § 5 att anta detaljplan Järnnian,
del av Rälla 1:17 med tillhörande handlingar
Dnr 2012/57-214 KS



Rällaskogens Vänner (RV) är en ideell förening med 107 medlemmar som i april har funnits i 4 år och som arbetar för att bevara Rällaskogens naturvärden.



Vi uppfyller därmed kraven för talerätt och överklagar kommunfullmäktiges ovannämnda beslut gällande Rällaskogen och som inte tagit hänsyn till våra inlämnade synpunkter under utställningstiden och innebär att Rällaskogen skövlas inom planområdet.



RV åberopar rätt att överklaga detaljplanen ”Järnnian” enligt plan- och bygglagens 13 kapitel 12 §. Järnnian ingår i ett orört skogsområde och i naturutredningen som gjordes över hela Rällaskogen har området vid ”Järnnian” bedömts vara av högt naturvärde. Utredningen gjordes 2008-09-04 av Pronatura på uppdrag av Miljö- och byggnadsförvaltningen, Borgholms kommun (Samhällsbyggnadsnämnden). RV anser att denna utredning inte har lyfts fram i detaljplanen.



Detaljplanen åsidosätter 192 samrådsyttranden och 174 utställningsyttranden, som inkom i samband med den fördjupade översiktsplanen för Rälla-Stora Rör och Ekerum. I dessa yttranden finns en samsyn att områdena 2, 3, 10, 11 och 12 inte ska exploateras. Områdena 2 och 3 är Järnnian. Tydligen har det inte haft någon betydelse vad berörda människor har för åsikt.



Kommunen har bedömt att detaljplanen inte innebär någon betydande miljöpåverkan, men har heller inte gjort någon artinventering i området. Det är endast en översiktlig naturinventering, där fokus legat på naturens sammansättning, som ligger till grund för beslut att planen inte innebär någon betydande miljöpåverkan. I anslutning till detaljplanen ”Järnnian” ligger flera nyckelbiotoper med rödlistade arter. RV anser att en plan som går över en naturlig och historisk gräns (stenmurar från medeltid) och omvandlar en orörd sammanhållen närskog till ett bostadsområde medför en betydande miljöpåverkan.



RV anser att detaljplanen ”Järnnian” strider mot både Plan- och bygglagen och miljöbalkens föresatser. Vid prövningen av frågor enligt plan och bygglagen ska hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen. Planläggning och prövningen i ärenden om lov eller förhandsbesked enligt denna lag ska syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning, som från allmän synpunkt medför en god hushållning. Bestämmelserna om hushållning med mark- och vattenområden i 3 och 4 kap. miljöbalken ska tillämpas.



Miljöbalken skall tillämpas så att värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas, den biologiska mångfalden bevaras, mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsekonomisk synpunkt långsiktigt god hushållning tryggas.



Järnnian ligger på Rällafältet som har fått klass 2 i Länsstyrelsens naturvårdsplan, med ett mycket högt naturvärde. Rällafältet består av sand från en isälv och har ett stort geologiskt värde, dessutom mycket viktig för Rällas vattenskyddsområde.



Inga utredningar är gjorda över Rällafältet som en eventuell framtida vattentäkt. Öland har ont om vatten under sommaren. Det råder alltid vattenförbud i kommunen under sommarhalvåret. Vi läser dagligen om att klimatet kommer att förändras och att dricksvatten kan bli en bristvara. Stora ingrepp i Rällafältet borde utredas grundligare.



Kommunen hävdar att ”Bebyggelsen ska anpassas till närliggande bebyggelse och till den känsliga naturen.” Det kan nämnas att det inte finns någon närliggande bebyggelse i skogen. Den ”känsliga naturen” kommer genom de planerande 58 husen och nyanlagda lokalgator samt nedgrävning av elledningar och VA anslutningar att omvandlas från ett skogsområde till ett bostadsområde.



I Rällaskogen finns många ekar (som har förbisetts i planen). Den västra delen av Rällaskogen har varit bevuxen med ek och där finns fortfarande mycket ek.

RV vill trycka på att även Rällaskogen har betydelse för många insekter i Halltorps

hage.



Den långa stenmuren som löper från öster till väster är en naturlig gräns mellan exploaterad (golfbana) och oexploaterad mark (skog). Hela fastigheten har varit skogsfastighet fram till Ekerum Golf & Resorts köp av skogen 2007.



Detaljplanen Järnnian medger 58 golfnära bostäder och ingår i ett koncept där Ekerum Golf & Resort avser att bygga totalt 300 golfnära bostäder och ett hotell inom och omkring Ekerums golfbana. Bostäderna kommer att ligga i en skog där detaljplanen utgör ett projekt för sammanhållen bebyggelse.



I Detaljplanen Järnnian anges att plankostnaderna regleras i ett exploateringsavtal som är upprättat mellan Ekerum Golf & Resort och Borgholms Kommun. (Se Bilaga)



Enligt exploateringsavtalet ersätter Ekerum Golf & Resort Borgholms Kommun med 1,8 miljoner för detaljplanearbetet till ett fast pris.



Det betalas vid tre tillfällen, slutbetalningen sker när antagandebeslutet vunnit laga kraft.



Hittills har planarbetet kostat ca 4,2 miljoner, mer än dubbelt än vad som regleras i exploateringsavtalet. RV anser det är fel att i Detaljplanen Järnnian ange att kostnaderna för planarbetet betalas av Ekerum Golf & Resort.



RV ifrågasätter också förfarandet att gynna en enskild näringsidkare med kommunens skattepengar. Framförallt när kommunens ekonomi ser ut som den gör med skolnedläggningar mm för att spara pengar.



RV yrkar att överklagade beslut upphävs.





Styrelsen för Rällaskogens Vänner



genom



Birgitta Ruthberg-Tillström, ordförande och Per Modig, kassör

som tillsammans utgör föreningens firmatecknare





Kopia på överklagandet skickas till Länsstyrelsen i Kalmar



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar