onsdag 29 juli 2009

Ölandsbladet 2009 07 29

”Vi borde införa en broavgift för turisterna”
Massturismen på Öland är inte enbart detsamma som pengar in i kassakistorna och jobb åt ett antal bofasta. Det finns en baksida också - kostnader för allt från infrastruktur till turistpensionärer som behöver vård och omsorg. Men ordföranden för Ölands Turist AB (Ötab), Rolf Edmark (m) har en lösning:– Vi inför en broavgift, så får ö-kommunerna in ungefär 50 miljoner om året.
Det bor cirka 25 000 bofasta på Öland. Men en vanlig julitisdag som idag uppgår befolkningen till minst det tiodubbla - en kvarts miljon ungefär. Lekmannen, som inte är fullt insatt i hur pengarna rullar, kan då lätt få för sig att de båda ö-kommunerna - särskilt Borgholm, skär guld med den berömda täljkniven i ett sådant läge. Men så är inte alls fallet.– Nej, för kommunernas ekonomi betyder turismen nästan ingenting, säger kommunalrådet i den södra ö-kommunen, Kent Ingvarsson (m). Det låter som en paradox, men visst har han rätt. Om turismen genererade in hinkvis med pengar till en typisk turistkommun som Borgholm, borde just den kommunen, tillsammans med alla andra typiska turistkommuner, vara en av landets mest välmående. Men så är inte fallet. Finns det då inget som är positivt för kommunerna med ökad turism? Kent Ingvarsson pekar på några punkter:– Det lokala näringslivet vinner förstås på turismen. Servicenivån för de fastboende hålls uppe under året. Arbetstillfällen för våra ungdomar.– Men den vanlige ölänningen, som inte är inblandad i näringen i sig, vinner nog inte så mycket.– Och skattemässigt vinner kommunen nästan inte ett dugg. Bolagsskatter kommer som bekant inte kommunerna till del och sommarjobbarna kommer oftast inte upp i beskattningsbara inkomster.
Och även om det nu skulle bli en peng in till kommunens kassakistor, så äts det genast upp av kostnader för turismen. För visst finns det sådana.– Jodå, slitaget på vägar och kommunala anläggningar, sophämtning och renhållning.– Nej, allt är inte netto in. Massturism är alltså inte en generell lösning för Ölandskommunernas ekonomiska problem.
Vad tycker då partikollegan, tillika ordföranden i Ölands turist AB, Rolf Edmark om en sådan defaitism i dessa turisttider? Dessutom kommande från ett kommunalråd?
– Turismen är huvudnäringen här på ön. Det är ingen tvekan om den saken, kontrar han direkt.– Ser man till hela landet så omsätter turistindstrin 244 miljarder. Det är mer än vad klassiska industribranscher som exempelvis bil- och stålindustrin kommer upp i.– Och turistindustrin kommer att bli än viktigare i framtiden.Men han ger ändå Kent Ingvarsson rätt i en sak – det finns en baksida.– Kommunerna i sig har dåligt med möjligheter att tjäna pengar på turismen. Ingen bidrar exempelvis med att rätta till den oerhörda obalans som finns i infrastrukturen.– Vi har kostnader som vi inte får intäkter för.
Men Ötab-ordföranden har en enkel och radikal lösning på problemet. En lösning som visserligen luftats förr om åren - dock mest på skämt, men som nu alltså plötsligt blir ett officiellt förslag från turistindustrin själv.– Vi borde införa en broavgift. En ”brotia” till exempel. Det skulle innebära cirka 50 miljoner in – om året, för de båda Ölandskommunerna.
• Är detta ett fullt allvarligt förslag från dig som Ötab-ordförande, eller bara lite allmänt personligt tyckande?
– Nej, jag menar allvar. Varför skulle det vara oöverkomligt? På kontinenten har man direktbeskattat turister i åratal, varför skulle inte vi kunna göra sammaledes?
• Men nu äger inte kommunerna bron...
– Det går att ordna med en koncession.– VI har ett behov av att få in pengarna. Detta är ett väldigt enkelt – och beprövat, sätt att fixa den detaljen.Nu finns det förstås en del kringproblem, blanda mycket annat måste vägtullar byggas någonstans. Helst så att köerna inte blir alltför långa.Men 50 miljoner att dela på för de båda ö-kommunerna – det tål att fundera över...ULF HEDMAN

3 kommentarer:

  1. Jo jag tackar jag!
    Svart på vitt: Turismen ger knappast någon extra skattekrona till kommunerna. Men kostnader OCH det som vi på denna högbesökta intressanta och högaktuella (Gotlandskandalen) bloggsida kämpar för: Rällaskogen. Den skall nu släppas fri för exploatering för mer massturism. Och Rällaborna (och många många fler) blir fråntagna sin "lunga" för rekreation, friskvård, lust- och äventyrsupplevelser för stora som små. Se på filmerna från Tipspromenaden och hör på folkets stämma!

    SvaraRadera
  2. ok, det låter som om ni inte vill ha oss, som turistar. Då gör vi slag i saken, ett facebook uppropp om ett turistfritt år på Öland så ska vi se hur det går......
    Frågan är varför det i huvudtaget drivs turismsatsningar på er lilla ö om det inte går ihop sig och varför i hela friden alla på Öland försöker förlänga säsongen???

    Kommunerna kanske inte tjänar på det men hur hade Borgholm och Mörbylånga sett ut utan turismen. Faktum är att det är turismen som gör öland levande. Jag kan tänka mig Rälla utan turism. Området hade blivit ett Flerohopp en sovande landsbyggdsmetropol som minns det ljuva livet när turisterna satte färg på området.

    SvaraRadera
  3. Givetvis så vill vi även fortsättningsvis ha hit turister! Föreningens medlemmar består av både bofasta, fritidshusägare och turister utan fast egendom på Öland. Det vi vill värna om är att Ölands "pärlor" ska vara tillgängliga för alla - inte bara för ett fåtal som ska sitta mitt i dessa "pärlor". Alla har vi nog varit på turistorter som från början varit just "pärlor" men som efterhand att de byggts "sönder" har förlorat sin tjusning och dragningskraft på väldigt många. Dessa områden som tidigare varit eftertraktade att åka till blir "budgetställen" på grund av att man glömmer att spara det unika som områdena hade att erbjuda från början. Missförstå mig rätt - jag menar inte att Rällaskogen ska vara ett exklusivt område utan jag menar att vi ska vara rädda om den för de värden den har redan idag - värden som uppskattas och nyttjas av den breda massan. Jag har blivit kontaktad av allt från permanent boende, fritidshusägare och de som besökt Ekerums Camping i massor med år (och många, många andra). En del har kommit till campingen bl. a. för skogens skull ända sedan 60-talet. Alla dessa människor har hört av sig för att de varit oroliga för skogen!
    Varför ska vi tillåta att skogen exploateras så att ett endast ett fåtal människor får tillgång till vissa delar av skogen medan vi som redan nyttjar skogen och njuter av de värden den erbjuder idag ska skuffas undan. Varför skulle Ekerums besökare vara mer värda än de permanentboende, de som äger/hyr fritidshus här eller de som tillbringar sommar efter sommar på Ekerums camping? Eller de dagbesökare från när och fjärran som också kommer hit?
    Jag kan bara hoppas att kommunens politiker tar sitt förnuft till fånga och säger nej till alla exploatering i skogen. Det finns fortfarande plats för närmare 200 andelsrätter samt ett hotell med ca 160 rum inne på Ekerums gamla område!

    Jag önskar dig mer än välkommen tillbaka! Speciellt som du faktiskt engagerar dig i Öland genom att ha synpunkter i fråga Rällaskogen! Och jag håller med dig - vi vill ha turisterna kvar både i Stora Rör och Rälla, men däremot vill vi inte ha dem boende i Rällaskogen!

    Hör gärna av dig igen!

    Yvonne Thoor
    Ordf. RV

    SvaraRadera