fredag 13 juli 2012

Förhandlingar mellan Ekerum, Borgholm och Länsstyrelsen

Ekerum tänker i nya banor

Publicerad: 13 juli 2012
EKERUM
I dag platsen för svingar och puttar, i morgon boende med havsutsikt?
– Det finns gott om områden för Ekerum att utvidga på, problemet är att det ligger banor där, säger samhällsbyggnadschefen Göran Borgö i Borgholm.


Samtalen mellan Ekerum Golf & Resort, Borgholms kommun och länsstyrelsen fortsätter: var ska Ekerum hitta plats för de 80 bostäder mark- och miljööverdomstolen nekade till genom att göra tummen ner för tre bostadsområden intill Halltorps hage?
– Bra samtalsklimat utan att ha gått ner på detaljnivå. Vad det handlar om är utvidgning av tidigare områden samt ett nytt som vi bett länsstyrelsen titta närmare på. Just nu känns det som bra samsyn i stort, men på detaljnivå kan det bli något annat, säger samhällsbyggnadschef Göran Borgö efter måndagens samtalsrunda.

SÄKRA LINJEN
Samtidigt har vare sig kommunen eller Ekerum helt släppt tanken på att bebygga ett av de områden domstolen underkände, område 15 med Litorinabyn på andra sidan vägen.
– Där tror vi att vi kan säkra den så kallade ledlinjen för skalbaggarna genom att flytta husen längre österut, in på golfbanan i stället.
Även om det kommer att kosta för Ekerum att bygga om och flytta golfbanor tror Göran Borgö att det är värt mödan.
– Det här kan bli bättre än ursprungstanken, totalt är det färre områden nu än tidigare vilket också innebär att det blir färre och kortare vägar och det är bra!

SÄKRA SKOGEN
Enligt Göran Borgö är Ekerums expansion inom eget område även av största vikt för Rällaskogens framtid. Överger Ekerums ägare miljardsatsningen kan de frestas att avverka skogen – resonerar Göran Borgö.
– Kommunen vill inte att Ekerum börjar med skogsskötsel igen utan att Rällaskogen blir rekreationsskog, men för att komma dit krävs att Ekerum får ekonomi i sin anläggning. Genom att bygga inom golfbaneområdet, vilket jag tror det finns stora möjligheter till, kan Rällaskogen säkerställas, tror Göran Borgö och tycker sig ha märkt ett större intresse för Rällaskogen från Ekerums sida.
– De ser att enbart golf inte räcker, folk vill ha mer och då är naturupplevelser nummer ett.
Samtalen mellan parterna återupptas i augusti. Totalt planerar Ekerum Golf & Resort för 300 bostäder plus ett hotell.
MICHAEL STÅHL Ölandsbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar