lördag 18 april 2009

Älska Öland varsamt!

Här publiceras en skrivelse som skickats in till kommunstyrelsen. När jag pratade med en av "författarna" till denna den 14 april, alltså en månad efter att den skickats in, så hade de inte fått någon som helst respons på den.



Borgholms kommun
Att: Kommunstyrelsen
2009-03-15


Bästa folkvalda,

Känner dagens politiker i Borgholms kommun verkligen sitt ansvar för att värna om Ölands naturvärden till kommande generationer? Vi är många som undrar efter att ha tagit del av planerna för Rälla-skogen.

All förändring börjar med ett första steg
Det är mycket som är sagt och mer kommer säkert att sägas angående framtida planer avseende exploatering av Rälla-skogen. Men en sak är odiskutabel för de allra flesta, i alla fall om man förstår hur förändringar vinner terräng och utvecklar sig – har man tagit det första steget i en ny riktning så är det bara en tidsfråga innan nästa steg följer. Detta är ju grundtanken då man lägger en plan oavsett om den har ett kort eller långt perspektiv.

Älska Öland varsamt
Under många år har Ölands ledande institutioner kommunicerat denna genuina och sanna värdering till Ölands turister, sommargäster och permanentboende med ett enkelt och begripligt budskap. Var rädd om de stora naturvärdena som Öland erbjuder och som tidigare generationer har värnat om för att spara till efterkommande generationer.

Ska man då vara emot all form av utveckling och tillväxt? Självklart inte – det mesta i detta avseende är av godo. Men när stora naturvärden står på spel och får stå tillbaka för ekonomiska vinstintressen, då är det högst angeläget att vara uppmärksam och försiktig. Vaksamheten är synnerligen befogad då de, som ska vara garanten för att stora naturvärden inte ska förstöras för lång tid framöver, sviker sina ideal genom att negligera denna djupt inrotade värdering i den Öländska själen – Älska Öland varsamt.

Lyssna
Hur tänker man då som folkvald, i en sådan här situation, när man medverkar till och underlättar för en företagsverksamhet att kunna realisera krasst ekonomiska vinstintressen genom att exploatera och för att inte säga skövla delar av Rälla-skogen? Känslan är onekligen att man låter sig köpas allt för lätt av storvulna visioner. Dessutom är det kanske än mer skrämmande att de politiskt förtroendevalda verkar helt skärma sig från uppfattningen hos dem som de representerar.

Vem känner bäst konsekvenserna och riskerna med denna planerade exploatering i den känsliga och unika naturen i Rälla-skogen? Är det alla vi som permanent eller under fritiden lever och besjälas av denna fridsamma natur? Eller är det de som sitter i Stockholm och planerar hur man bäst får förräntning på gjord investering i Rälla skogsfastighet?

När man läser de planer som ligger som utkast så kan man ju undra om politikerna i kommunen medvetet eller omedvetet blundar för vad som driver en affärsverksamhet. Ett företag drivs ju med ständigt fokus på lönsamhet och ekonomiska vinster. Således kommer det första spadtaget i Rälla-skogen så småningom att följas av framtida spadtag av samma skäl som nu – nämligen maximera förräntningen på investerade pengar.

Trovärdighet
Att man idag från kommunens politiker säger att man inte kommer gå med på alla förslag i utkasten har lika lågt värde nu som då Borgholms kommun använde sin förköpsrätt då Esselte sålde sina fastigheter i Rälla stugby på 80-talet. Då hette det att kommunen ville värna om områdets natur och fritidskaraktär. När den slutliga planen skulle antas gjorde man inte samrådsgruppen uppmärksam på att byggytan fördubblats på de planerade fastigheterna. Med detta i hamn sålde kommunen till en spekulativ fastighetsförvaltare, som i sin tur sålde vidare till ett bygg- och fastighetsbolag. Skogen skövlades totalt på fastigheterna. Byggbolaget byggde permanentbostäder. Efter några år gick bolaget i konkurs. För de som vill se slutprodukten av hur kommunen ”värnar” om de genuina naturvärdena är det bara att åka och betrakta frånvaron av såväl träd som fritidskaraktär i det aktuella bostadsområdet i Rälla stugby.

De folkvaldas ansvar
Den starka opinion som nu kommer till uttryck kan med all säkerhet härledas till vad många av oss efterlyser nämligen att Borgholm kommuns politiker med beslutsamhet och handlingskraft värnar om de naturvärden som har vuxit och bevarats i generationer. Det är en skam i en tid då miljöfrågor står högst upp på de flesta dagordningar att ett fåtal politiker i Borgholm kommun agerar i samverkan med vinstdrivande toppchefer i ett företag som i första hand ser på det finansiella resultatet före konsekvenserna i naturen. Därtill är det ett svek mot alla oss som sätter större värde på att ha en vacker och unik naturmiljö före kortsiktiga vinster i ett företag på fjärravstånd från Öland. Det är väl i våra dagar överflödigt att behöva påpeka vad ekonomisk girighet lätt kan leda till.

Om det kan ha något värde vill vi till Borgholm kommuns politiker ge uttryck för vår kärlek till Öland och dess natur genom att be er ta till er denna uppmaning som vi förmodar också är er egen värdering:

Älska Öland varsamt!

Tycker Ni att Ni gör det med de planer och visioner som föreligger? Vi sitter med en stark oro för risken att oersättliga naturvärden smygande raderas på lång sikt. Kan ni med övertygelse intyga att denna oro är obefogad?

Vänligen låt oss få veta!

Med vänlig hälsning

Familjerna Glane i Rälla stugby

1 kommentar:

  1. Det finns troligen inga "krasst ekonomiska vinstintressen" bakom planerna på att förstöra kultur- och naturmiljön i Ekerum och Rällaskogen. Inte på det sätt som de framställs av exploatören i alla fall.

    Det finns inget rationellt, ekonomiskt behov av att bygga ett hotell och hundratals fritidsbostadskloner, när golfanläggningens redan befintliga bostäder står mestadels outhyrda.

    Vad det förmodligen handlar om är att golfanläggningens nya ägare inte har en aning om vad de har köpt. De är omedvetna om varför tiotusentals människor väljer att resa över hela Europa till Öland, istället för till Mallorca eller "Florida" (som undersköterskan i Borgholms stadshus svamlade om).

    De nya ägarna ser att det skiter sig, och nappar på Holiday Clubs standardkoncept med hotell, äventyrsbad, det sedvanliga tramset. Holiday Club har för vana att lyckas lura till sig miljonsubventioner från okunniga kommunpolitiker på vischan och deras skattebetalande undersåtar (se t.ex. Västervik) med genomskinligt nonsens om "arbetstillfällen" och "besöksanledningar".

    "Arbetstillfällen" i någon meningsfull utsträckning kan kommunen se sig i månen efter. Byggnationen skulle i så fall göras av PEAB och HC:s utländska entreprenad. Att stå i hotellreceptionen samt rensa äventyrsbadet fixar ett halvt dussin sommarjobbande gymnasister under de sommarmånader som man har öppet.

    Det är tveksamt om det finns några verkliga intentioner att faktiskt bygga något, för vad man har presenterat vore helt malplacerat och ekonomiskt vansinne. Ägarna vill väl bara kunna få ett bättre pris vid försäljning till nästa sucker, genom att kunna sockra varan med färdiga detaljplaner och bygglov.

    "Allemansgolfen" är död. Inse det, Stadiumfolk. Inse också att Ölands största (enda?) turistekonomiska värde är dess natur- och kulturmiljöer. Äventyrsbad har folk hemma i varje håla, över hela världen. Golf är det som sagt allt färre som bryr sig om, och bryr man sig så finns det enormt överskott av banor precis överallt.
    Nej, till Öland kommer man för just Ölands skull.

    P.s.
    Varför bara "Rädda Rällaskogen"? Själva Ekerum, som är en mycket gammal by, gård, och strand- och hamnmiljö, är också i siktet för bortschaktning och hårdexploatering. Ekerum är ett ortsnamn, inte en jäkla golfbana.
    Ibland ser man uttryck som "Ekerum vill" si och så, men man menar egentligen ägarna till golfanläggningen där. De boende och besökande i Ekerum vill oftast tvärtom, som skulle framgå om Borgholms kommun behagade lägga ut de inkomna yttrandena från de berörda på Internet på samma sätt som kommunen brukar föra exploatörens talan.

    SvaraRadera