lördag 14 april 2012

Birgitta skriver till landshövdingen — och får svar. Läs här deras brevväxling.

  
Till Landshövding Stefan Carlsson



Varmt välkommen till Kalmar och Kalmar län!

Sänder härmed en vädjan om hjälp till att rädda Rällaskogen på Öland.
Rällaskogen ligger väster om väg 136 mellan Algutsrum och Borgholm. Skogen sträcker sig från avtagsvägen ner till Stora Rör och till Ekerums golfbana i norr. Från 136:an i öster till Kalmarsund i väster.

Rällaskogen är mycket unik för Öland. Ingen annan skog på ön liknar denna. Inte Bödaskogen i norr, inte heller Mittlandsskogen, norra Europas största sammanhängande lövskogsområde, som sträcker sig från Borgholms alvars södra del till Ölands stora alvar.

Rällaskogen är unik med öländska mått mätt, eftersom den befinner sig på ett mycket stort isälvsdelta, härstammar från istiden, med enorma mängder sand 25 m djupt, som avsatts på platsen. Branten som går i nord-syd riktning är imponerande hög. Vattenföringen inom området är unikt med alla källor som kommer fram nedanför branten. Där nere är det alltid fuktigt eller blött. Där finns speciella mossor och dessutom en sällsynt sötvattensnäcka som härstammar från Litorinasjön. Sötvattenssnäckans lokal i källorna i Rällaskogen är den enda i hela Sverige. Jag har träffat på och fotograferat den fridlysta långbensgrodan i skogområdet.

Vad gäller växter finns det enligt Ölands botaniska förening fyra intressanta arter:

Kambräken Ölands enda lokal för denna ormbunke.
Ryl en rödlistad och hotad pyrolart som har sina rikaste förekomster på Öland i Rällaskogen.
Knärot en rödlistad orkidé som växer på flera ställen i Rällaskogen.
Linnean som har sina rikaste öländska lokaler inom området.

Dessa fyra växter försvinner om skogen avverkas. De trivs alltså inte med skogsbruk. Speciella mossor finns också i skogen.

Det är gott om blåbär, lingon och svamp som allmänheten kan plocka och njuta av. Dessa växter trivs i Rällaskogen om man inte har gallrat för hårt. På grund av att allt växer på sand är det risk för uttorkning.

Rällaskogen är också ett mycket viktigt rekreations- och motionsområde med sina sköna och fina stigar och små promenadvägar. Man njuter av fågelsång och frisk härlig luft, för att inte tala om hur man njuter av den fridfulla tystnaden och den vackra utsikten från branten ut över Kalmarsund. Bara skogens sus och skön fågelsång hörs från barr- och lövskog.

Under advent- och juletid smyckar barn den bredaste stigen med tomtar, troll och annat som kan glädja barn och till och med vuxna. Barnen i Rällaskolan använder skogen till naturskola och för utflykter.

Lite historik:
Området bestod av en helt annan skog på 1800-talet. Ett ek- och lövskogsområde sträckte ut sig på och nedanför branten. Kreatur betade där. Från den tiden finner man en mängd stenmurar som avgränsar de olika ägorna. I början på 1900-talet planterade man tall och en del gran i området.

Skogen har sedan dess haft många ägare. De senaste är bröderna Eklöf som äger Ekerum Golf & Resort.

Tragiken är att man vill exploatera och bygga i skogen på en yta motsvarande 25 fotbollsplaner. Man vill bygga från södra delen av golfbanan, som avskiljs med en stenmur, söder ut mot Stora Rör.

Detta kommer naturligtvis att medföra väldigt många negativa konsekvenser för skogen. Ja skogen skulle förstöras för all framtid. Stora tunga fordon av olika slag skulle ge enormt stora svårläkta sår i marken. Avgaser och hårda ljud, höga buller skulle störa friden för människor, stora som små. Alla slags individer som lever där skulle förskräckas. Vägar måste byggas och asfalteras för biltrafik. Gatlyktor sättas upp. Passar inte i den skogen. Nya utfarter på den hårt trafikerade väg 136.

För några år sedan högg man plötsligt ner ett stort område med gammal ekskog nedanför branten. Det var ett område som var mycket viktigt för insektslivet t.ex. för ekoxe och ekbock, båda fridlysta. Man påstod att alla ekarna var sjuka. Vid en inspektion av virket var inte allt sjukt. Foto på stockarna finns. Gamla och angripna ekar är en mycket viktig lokal för bl.a. ekoxe och ekbock och andra insekter. Jag fotograferade en död ekoxehona på platsen för kalhygget. Alltså fanns den fridlysta ekoxen i några av de gamla nerhuggna ekarna.

Senare lät man plantera 3000 nya ekplantor på samma ställe som man hade kalhuggit. Marken där brukar vara enormt fuktig p.g.a. att vatten tränger fram ifrån den 25 m höga sandbranten. Jag tror inte att små ekplantor 25 cm höga trivs med rötterna i ett vattensjukt område, När jag var där var många ekblad angripna av grå mögel. Om några ekplantor skulle klara sig så tar det kanske 100 år innan insekterna trivs i träden igen. I hela området från Halltorps hage i norr till Isgärde i söder, ja kanske ännu längre söderut, finns ekar som är av stor betydelse. Bl.a. för insektslivet de fridlysta ekoxarna och ekbockarna m.m.

Det finns en förening som jobbar för att rädda Rällaskogen. Den heter ”Rällaskogens vänner”. I april är föreningen 3 år och har rätt att klaga i alla instanser som finns. Eftersom skogen är viktig för så många kommer man att göra allt som man förmår.

Rällaskogen är särskilt viktig för människorna i närområdet, men även för människor långväga ifrån. Många åker ofta ifrån Kalmartrakten. Bor man i närheten tar man bara på sig sportskorna m.m. tar hunden i koppel och ger sig ut till frid, avkoppling och frisk luft och svamp, blåbär och lingonplockning.

Nu vädjar jag åter till Landshövdingen om att hjälpa oss med att rädda skogen. Önskan är att hela skogen ska bli fredad och bli ett naturvårdsområde till allas glädje, människor stora som små, växer, djur, fåglar och insekter.

Om man får börja bygga där nere, så är risken stor att man bara fortsätter med byggandet. Om så sker är skogen för alltid utplånad och Öland har förlorat en av sina vackraste pärlor.

Låt oss alla satsa på och värna om Ölands unika och ovärderliga natur! Inget annat landskap i Sverige kan mäta sig med Öland!

Vi är absolut inte emot en utbyggnad och utveckling av Ekerums golfanläggning, men vi vill inte att det sker på bekostnad av Rällaskogen. Företaget har stora arealer på andra ställen att bygga på.

PS. I dagarna kommer Smålandsnytt i TV att ta upp Rällaskogen. DS

Med vänliga hälsningar från

Birgitta Ruthberg-Tillström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar