lördag 1 augusti 2009

Lätt att få dispens mot strandskyddet

Enligt Jan Darpö som är docent i miljörätt vid Uppsala universitet är det inte ovanligt att personer och företag får dispens trots att de inte uppfyller lagens kriterier.

- Det som händer är att våra stränder byggs bort i strid mot lagstiftningen och mot de intentioner som ligger till grund för lagstiftningen, säger Jan Darpö, docent i miljörätt vid Uppsala universitet.

Strandskyddslagen kom till på 1950-talet för att förhindra en överexploatering av stränderna. Den gäller nu framförallt vid hav och insjöar och innebär bland annat att man inte får bygga eller på annat sätt förstöra för djur och växtlivet närmare än 100 meter från strandlinjen. Men varje år ökar ansökningarna om att få bygga innanför strandskyddet.

Hittills i år har uppemot 2 900 dispensansökningar kommit in, under hela förra året inkom runt 5 000. På fem år är det en ökning på mer än 50 procent. Av de ansökningarna så godkänns runt 95 procent, trots att dispens enligt lagen måste ges mycket restriktivt och av särskilda anledningar.

Från början var det länsstyrelserna som gav dispens, men under senare år har flera av länsstyrelserna lämnat över den uppgiften till kommunerna. Och i och med den nya strandskyddslag, som till stora delar började gälla den första juli i år, blir det alla kommuners uppgift.

Länsstyrelserna kommer istället att bli dem som har översynen och kan överklaga, den uppgiften har Naturvårdsverket tidigare haft. Det är Jan Darpö som är docent i miljörätt vid Uppsala universitet starkt kritisk till.

- Då kan kommunerna göra precis som de vill. Reglerna är väldigt luddiga och det finns ingen kontroll. Alla system där man kan fatta beslut utan kontroll brukar leda fel. Om kommunen och länsstyrelsen kommer överens om att strunta i reglerna så finns det ingen som kan klaga.

Och därför tror Jan Darpö att det kommer att fortsätta bli allt vanligare att människor som vill bygga på strandskyddade områden också får göra det.

- Självklart kommer dispenserna att öka, självklart kommer vi att få flera "Gotlandsaffärer" de närmaste somrarna eftersom systemet inte har någon kontrollmöjlighet. Om kommunerna och länsstyrelserna är överens om att göra på ett visst sätt så är det kört.

Källa: Karolina Lek

Insänt av Stefan Olof Lundgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar