tisdag 28 april 2009

"Älska Öland varsamt" - frågor med svar från Lisbeth Lennartsson

Vi har tidigare lagt ut skrivelsen "Älska Öland varsamt" (http://rallaskogen.blogspot.com/2009/04/alska-oland-varsamt.html) och kunde då konstatera att den möttes med total tystnad från Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen.

Nu har den skickats än en gång och kompletterats med ett antal frågor. Och svar har nu inkommit från Lisbeth:


Hej Bengt, jag tycker mig ha svarat på massor av mail gällande Rällaskogens framtid men tyvärr ser det ut som om just du inte har fått svar. Jag beklagar det.
Jag kopierar in de svar jag har så här långt. Som du vet så kommer det att som vanligt i en fördjupningsprocess att finnas alternativa förslag till byggnationsområden i miljökonsekvensbeskrivningen.


1. Hur tycker du att dessa planer om att exploatera Rällaskogen är ett försvarbart sätt att Älska Öland varsamt?

Begreppet Älska Öland varsamt kan tolkas på många sätt? För mig är det också att ge möjlighet för arbetstillfällen och för fler åretruntboende? Det gäller att hitta balansen mellan natur och kulturvärden och möjligheten till utveckling.

2. På vilket sätt vill du som politiker tillgodose de boendes och väljarnas - d v s dina uppdragsgivares - intressen före storföretagarnas intressen?

Om du med storföretagarna i detta fallet menar ägarna till Ekerum Golf&Resort så handlar deras del av förslaget till byggnation mellan vägen till badplatsen och Stora Rör endast om tre mindre områden i anslutning till befintlig bebyggelse och relativt nära vattnet .

3. Kommer du aktivt att arbeta för att Rällaskogens unika miljö och natur inte ska förstöras för all framtid? Om ja, vad kommer du då att göra?

Jag för en dialog med företrädare för skogens ägare om möjligheten av frivilligt skydd för den unikaste delen av skogen dvs Perssons grav,minneslunden, de skyddade träden, stigen som barnen smyckar till jul och ravinen.

4. Att Ekerum Golf & Resort ror hem sina vinster då de har sålt sina hus/tomter råder ingen som helst tvekan om . Men var tycker du smärtgränsen går för det pris och de kostnader som medborgarna och naturen ska betala om politikerna genomför sin plan?

Avstår att svara, dels då frågan är märkligt formulerad, dels då samrådsmaterialet tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och det finns som sagt flera förslag.

5. Har du fått ta del av någon kalkyl och vad i så fall berättar den för dig vad Borgholms kommun kommer tjäna på exploateringen?

Vår bedömning är att Borgholms kommun såsom markägare norr om nerfarten till Stora Rör samt någon gång i framtiden även på marken precis nedanför Rällapavlijongen har goda möjligheter att erbjuda attraktiva tomter för åretruntboende. Rälla skola tillhör de skolor som tappat allra flest elever under de senaste åren. detta trots att läget för boende på pendelavstånd till både Kalmar-Färjestaden och Borgholm borde vara i högsta grad attraktivt. Om byggnationerna inne på Ekerum kan bli verklighet dvs om det går att möjliggöra 300 byggrätter och ett hotell inne bland befintliga golfbanor så kommer detta att ha stor betydelse för hela regionen med fler besökare under längre säsong.

6. På vilket sätt tycker du att kommunen har försäkrat sig om att den planerade exploateringen inte iscensätter en långsam underminering av genuina natur- och fritidsvärden i Rällaskogen?

Det arbetet pågår i sedvanlig miljökonsekvensbesklrivning.

7. Kan du namnge andra intressenter mer än politikerna och Ekerum Golf & Resort som tycker idén är lysande?

Det finns såväl Rällabor som andra invånare,besökare och länsföreträdare som tycker att det är en mycket spännande process som nu pågår runt Ekerum-Rälla-Stora Rör just nu, vad resultatet blir får vi se framöver.

8. Vilka risker ser du som enskild politiker med projektet mer än att du riskerar förlora din politiska plattform i nästa val?

Den risken har man alltid som politiker,( finns inga fallskärmar heller f.ö.) Som förtroendevald har man ett ansvar för helheten och för att bidra till en framtidsutveckling i samklang med de öländska natur och kulturvärdena.

9. På vilket sätt tycker du att politikerna i handling har beaktat medborgarnas synpunkter, om man nu möjliggör byggplaner, som med modern byggteknik och krav på infrastruktur, kommer att medföra drastiska ingrepp i en unik och känslig Ölandsnatur?

Redan idagsläget är trafiksäkerheten i Rälla-Stora Rör undermålig. vägverket har statistik på antalet olyckor i området. Oskyddade trafikanter går direkt utmed vägbanan, många ungdomar till och från skolbussen utan reflexer tyvärr. Infarten till Outletbutiken medförde en akut hastighetsbegränsning förra sommaren på en vägsträcka som också skall vara lättframkomlig för arbetspendelare till och från hela norra Öland.


10. Vilka tomter tror du kommer att exploateras först och säljas - de kustnära eller de längre upp i golfbanan?

Vad jag förstått är det inte ens aktuellt att sälja tomter "uppe i golfbanan" där man har för avsikt att bygga i egen regi. Det är klart att det är attraktiva tomter om det exempelvis går att göra ett 20-tal tomter intill nedre vägen vid de 10-talet sedan länge bebyggda tomterna som redan har egen strandtomt åt Stora Rörshållet till. De nya tomterna blir naturligtvis inte lika attraktiva som de som redan är bebyggda, jag vet inte om Ekerum tänkt bygga i egen regi där också eller sälja tomter.

Med vänlig hälsning

Lisbeth Lennartsson (c)
kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun
samt ordförande Ölands Kommunalförbund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar