lördag 2 maj 2009

Ett tredje överklagande

Nedan följer ett tredje överklagande av exploateringsavtalet mellan Borgholms kommun och Ekerum Golf & Resort som det togs beslut om 2009-03-30 i kommunfullmäktige.


Länsrätten i Kalmar län
Box 614
391 26 KALMAR


ÖVERKLAGANDE
av kommunfullmäktiges beslut 2009-03-30 att godkänna ”EXPLOATERINGSAVTAL”
Ekerum 2009-03-10
Dnr 2008/595-251
Saken:
Laglighetsprövning
Klagande:
Undertecknad
Yrkande:
Upphävande av kommunstyrelsens beslut

Överklagande sker på nedan angivna punkter:
1)
Avtalet är ett kombinerat ekonomi & exploateringsavtal. Detta innebär att kommunen har förbundit sig att exploatera angivna områden. Således är avtalet inte enbart ett ekonomiskt avtal som framhållits.
2)
Områden som framgår av bifogad karta med avtalet skall bebyggas med bostäder och hotell. Här har kommunen redan bifallit byggnation inom samtliga områden.

Avtalet är inte tydligt vad avser de områden som omfattas av planförslaget.
3)
Exploatörens ersättning till kommunen ifrågasättes på angivna punkter vad gäller tidsintervallerna för de olika ersättningarna. Det kan verka som att ersättning utbetalas före färdigt planarbete. Härmed har kommunen svårigheter att utföra sina arbeten utan påtryckningar från exploatören. Är detta förenligt med kommunallagen?
Kommunen blir inte opartisk i sina beslut.
4)
Kommunen har inte inväntat samtliga samrådsyttrande från allmänhet, myndigheter, föreningar och intresseorganisationer före bifall av exploateringsavtalet.
Det finns inte fullständiga beslutsunderlag.
5)
Allmänheten har med stark tydlighet påtalat att man inte vill ha någon byggnation i Rällaskogen. Detta borde föranleda kommunen att inte tillstyrka exploatering där.
6)
Länsstyrelsen saknar särskilt den analys som motiverar lokaliseringen av de bebyggelseområden som redovisas på programkartan. Man hänvisar också till den av PRONATURA gjorda naturinventeringen som omfattar en omsorgsfull genomgång av naturtyperna inom området. De visar på mycket stora naturvärden som planområdet innefattar, liksom de höga friluftsvärden som betydande delar av området har.

Länsstyrelsen påtalar också att vissa bebyggelseområden redovisas inom områden med strandskydd. Det erinras om att för Öland gäller bestämmelser enl. Miljöbalken 4 kap, 1 och 2 §§ med innebörd att hela Öland är av riksintresse. Exploatering och andra ingrepp i miljön får komma till stånd endast om det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar natur- och kulturvärden. Turismens och friluftslivets intressen, särskilt det rörliga friluftslivet, skall beaktas. För att exploatering inom strandskyddsområden skall komma ifråga krävs att det kan visas särskilda skäl härför. Det kan absolut inte föreligga särskilda skäl för tilltänkta bebyggelseområden som ligger inom strandskyddsområdet. Ej heller inom områden som regleras med bestämmelser enl. Miljöbalken.
7)
Undertecknad överklagar kommunstyrelsens beslut att godkänna exploateringsavtalet med stöd av samtliga ovanstående punkter.
Jag vill också påtala Rällaskogens betydelse för spridningseffekter till Halltorps hage för fauna, växter, fåglar, djur och insektsliv, stora och små.
”RÄLLASKOGEN ÄR VÅR SLOTTSSKOG !!!!

Olle Gustafsson



Högsrumsvägen 13
Olle Gustafsson
387 92 BORGHOLM
461201-2973



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar