tisdag 7 juli 2009

Ett klargörande från Stefan angående hans film på YouTube

Om min film Ödeland
Det har från olika håll frågats vad jag vill uttrycka med den satiriska burleska filmen Ödeland som kan(1) ses på internetportalen YouTube.

Det som utlöste tanken om att göra en film om Rällaskogen var ett uttalande av Ulf Eklöf: "...vi har mark, idéer och resurser, det enda som kan stoppa våra planer är byråkrati ...".
Ett citat som kan återfinnas i Ölandsbladets online-arkiv: "Eklöfs ambition: Vi ska bli Sveriges främsta golfresort". Publicerat den 23 november 2007

Det uppfattade jag som ganska magstarkt och när jag sedan tog del av byggplanerna för Rällaskogen och under vinterpromenaderna såg de enorma timmerstaplarna med avverkade träd var måttet rågat. "Vad kan jag, en musiker, göra för att ge uttryck för mina känslor?"

Svaret blev filmen Ödeland.
Ödeland — en satirisk burlesk — bygger på Ulf Eklöfs ovannämnda citat „... vi har mark, idéer osv." och är i tre delar: 1. Gorillorna. 2. Rälla Rallyt. 3. Avverkningen.

1. Dom sovande gorillorna som med golfbollar har gjorts blinda, döva och stumma. Idén kommer från dom välkända tre aporna: "De tre aporna är ett gammalt motiv i japansk konst. Det föreställer tre apor, varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Motivet förknippas med det japanska mottot att "inte se (något ont), inte höra (något ont), inte säga (något ont)". Ur Wikipedias OnlineLexikon.

2. Om byggplanerna för Rällaskogen genomförs kommer skogen att bli insnörjd av bilvägar. Rälla Rallyt illustrerar hur biltrafiken oupphörligt kretsar runt skogen.

3. Under den senaste vintern (vintrarna?) har mängder med träd, stora som små och av alla de slag, avverkats. Jag har bara fotograferat en bråkdel av de timmerhögar jag sett! Listbeth Lennartson uttalande "Där samma leveranssedel på timmer visas 3 gånger och samma virkeshögar flera gånger från olika håll för att förstärka effekten." stämmer bara delvis. Filmen hade blivit mycket längre om jag tagit med alla avverkade träd. Att jag visar samma leveranssedel flera gånger (5) stämmer, det kunde jag ha gjort bättre, bilder har jag nog. Å andra sidan hade jag inte intentionen att göra en dokumentärfilm, utan ett uttalande som låg inom mitt kompetensområde — ett samspel mellan bilder och toner.

Stefan Olof Lundgren

PS. När Lisbeth Lennartson säjer angående "skräckfilmen" att den är "kränkande mot demokratin" så torde väl snarast Ulf Eklöfs ovanstående citat visa på vilken roll en demokratisk byråkrati spelar i hans ögon: ett hinder för exploatering av deras egendomar.
(1) Jag tog bort Ödeland från nätet den 4.7.2009 p.g.a. osmakliga kommentarer från besökare.

3 kommentarer:

  1. Synd att du tagit bort filmen. Nu går det ju inte att bilda sig en uppfattning om vilken sida som ligger närmast sanningen i sina kommentarer och omdömen. Argumentet att filmen togs bort p.g.a. osmakliga kommentarer köper jag inte heller riktigt. Menar du då kommentarer här på bloggen eller på YouTube? Oavsett vilket så är det väl bara att moderera bort dessa. På YouTube kan du ju som användare plocka bort kommentarsfunktionen när du lägger upp en film, och här på bloggen är det ju bara att köra med manuell moderering (SÅ mycket kommentarer verkar det ju inte rasa in här, så det vore knappast jobbigt) så att inga osmakliga kommentarer släpps igenom.

    Nej, det där är inte logiskt. Jag tycker inte att argumentet går att köpa. Det känns lite fegt. Först höga toner, sedan snabb reträtt när det börjar blåsa lite snålt. Trist.

    Lägg ut filmen igen. Tills så sker måste man tolka det som att filmen faktiskt går över gränsen, och om nu så inte är fallet så är du själv bara förloraren av ditt agerande.

    SvaraRadera
  2. Jag har vidarebefordrat din kommentar till Stefan.
    Mvh
    Yvonne Thoor

    SvaraRadera
  3. Hej "intresserad"!

    Dina argument är intressanta!
    Rällaskogens vara eller icke vara har kommit i fokus och fronterna har blivit tydliga. Nu skall dock inte filmen komma i centrum. En kontrovers där frågan "om vilken sida som ligger närmast sanningen" är i detta sammanhang inte det viktiga utan hur politikerna agerar på de entydiga och månghövdade negativa reaktionerna till den planerade bebyggelsen i Rällaskogen.
    Om filmen har bidragit till mer uppmärksamhet för denna oersättliga livsnerv i Rällaområdet är jag nöjd.
    Hursomhelst, jag skall tänka till om ett nyuppläggande, tack för tipset om kommentarerna. Skönt att veta att man inte är helt hjälplös när publiken börjar kasta tomater (i burk) ;>)

    SvaraRadera