onsdag 29 juli 2009

Rör ej rällaskogen !!

Snälla !!
Fattar ---Ni inte på vilket sätt ni förstör våran härliga skog med dess mångfald,av bland annat sällsynta blommor-- ljuvlig fågelsång--ja--alltsom är skönt för synen--hörseln och själen.!
Byggandet skall ske på bekostnad och utökning av en större golfby. Räcker ej den som redan finns? Många "byar" måste ju redan "lägga av ". Varför ??
Har ni "makthavare" ej tänkt på var alla "dessa"--"nya" invånare skall ta vägen ?
Ekerumsbadens parkering---vägen dit ner och upp är ju som det nu är ,sommartid svår att ta sej igenom. Hur skall det då bli när "byn"--utökas med mer bilar ,fler badande , och mer folk ??
Varför skall allt finnas på mellersta ön ? Den är ju redan --överfylld--under sommarmånaderna.
Men den som har mycket vill ha MER !!!

Gynna hellre andra delar av ÖLAND--, de finns platser som behöver mer PR.
De som vill spela golf-- och behöver sitt "spa"--hittar säkert sitt "paradis". Då -- och behöver ej trängas !!
Och tänk --, då blir alla nöjda,-- glada - - och belåtna-----
med sin vistelse --, sin--sommar-- på sin Ö !! ---HÄRLIGT !!

Snälla --rör ej Rällaskogen ! !

Före detta sommarölänning---numera årentruntboende ! ! !
Mvh --inkeri --på alvarsdal

3 kommentarer:

  1. Mikael med 30-års erfarenhet av Ekerum och Rälla30 juli 2009 kl. 13:26

    Om alla tänker som herrn ovan så kommer alla med idéer inom sinom tid att lämna öland, bygga någon annanstans och locka folk dit istället för Öland. Vägen ned till Ekerums camping är vad jag vet med i exploateringen för utbyggnad i vartfall när det gäller en bättre och säkrare infart och uppfart till Ekerum så att alla som älskar området ej behöver stå i 30 minuters kö i snitt för att ta sig ut på 136:an.

    Alla Ekerums tilltänkta anläggningar ligger i direkt anslutning till de nuvarande och på platser som jag trots mångårig vistelse i området ej sett en själ beträda. Är inte kommunens exploateringsplaner av området mer skrämmande för Rällaskogens Vänner än de som Ekerum har???

    Min fråga är hur tillgänglig Rällaskogen är idag med tillhörande strandlinje.

    Enligt egen erfarenhet är det i stort sätt bara vid campingen och nedanför Ekerum golf och resort som det är möjligt att ta sig till fot och cykel utan att störa och behöva gummistövlar och röjsåg. När ekerums camping och Ekerums resort är passerad så har jag och säkert många andra som vandrat längskustlinjen blivit ombedda att ta en annan väg. Vissa områden i den fantastiska rällaskogen är mer skövlad än någonstans på golf resorten, det vill jag lova. och om jag förstått allting rätt så kommer ekerums byggplaner ej nå längre än till om än där den i folks ögon nedslitna rällapaviljongen.

    För mig känns det att en entreprenör kommit mer i kläm än vad som är befogat. Jag undrar huruvida folk i närområdet hade ställt sig till enbart Ekerums planer som visar fem mindre områden i direkt anslutning till golfbanan och campingplatsen. Nu känns det som Borgholmskommun spätt på med allt för storslagna exploateringsplaner i området. Om kommunen väntat med dessa hade Rällaskogens vänner varit så negativa då??????

    Från en

    SvaraRadera
  2. I Rällaskogens Vänner är vi positiva till att man löser trafikproblemen vid infarten till Ekerum. Vi har inte heller kommit med några synpunkter på den byggnation som planeras inom det "gamla" golfområdet trots att det faktiskt byggdes så "rymligt" en gång i tiden för att man tog så stora områden från det rörliga friluftslivet. Med andra ord skulle golfen och det rörliga friluftslivet få plats tillsammans. De områden som sparades för detta ändamål ska man nu 20 år senare bebygga på många håll.
    Det RV sätter sig emot är att man tänker bygga i 100-metersgränsen vid kusten och längs med vägen ner till kusten från ICA-nerfarten i Rällaskogen.
    De områden som numera är vad du kallar "skövlade" är "entreprenören" som har skövlat. Detta trots att man från början enligt kommunala och andra officiella dokument lovat kommunen att denna del skulle bevaras för friluftslivet.
    Om du går in här: http://rallaskogen.blogspot.com/2009/03/karta-over-rallaskogen.html så ser du de områden som vi i föreningen sätter oss emot. Det gäller omr. 2, 3, 10, 11 och 12.
    Många ställer sig positiva till att Ekerum får växa så länge de håller sig inom det "gamla" området.
    Jag vet inte vilka kommunala planer du menar som skulle vara mer skrämmande än Ekerums, men jag hoppas att du hör av dig igen och klargör det.
    Att Ekerums tilltänkta byggplatser alla ligger i anslutning till deras redan befintliga eller på ställen där ingen vistas har du fått om bakfoten, vilket du nog kommer att inse när du går in på sidan jag hänvisar till ovan.

    Med hopp om en fortsatt givande dialog!

    Yvonne Thoor
    Ordf. RV

    SvaraRadera
  3. "Om alla tänker som herrn ovan så kommer alla med idéer inom sinom tid att lämna öland, bygga någon annanstans och locka folk dit istället för Öland."

    Jag ber dig fråga dig själv varför folk NU kommer från hela Europa, ja hela världen, för att besöka platser som Öland, Gotland, Österlen o.s.v.

    Är det för att vi har så fina outletbutiker, timesharehus, hotellrum och äventyrsbad, precis som varenda liten håla i hela västvärlden har? Eller är det för att vi faktiskt har unika natur- och kulturvärden?

    Österlen, Gotland (med undantag för en f.d. MP-landshövding) m.fl. begriper sig på att bevara och förvalta sina unika och långsiktiga värden. Politikerna på Öland däremot, eller åtminstone i den norra kommunen, verkar vara helt okunniga om vad de har ansvar att förvalta, och om vad det faktiskt är som gör att turismen är Ölands största inkomstkälla.

    Om ens enda idéer är "vi lyckas inte hyra ut våra nuvarande bostäder, så vi bygger fler hus, hotellrum och lägenheter och förstör den största besöksanledningen på kuppen" så skulle det ju faktiskt inte göra någon större skada om denne lämnade Öland som du skriver. Det finns säkert något industriområde i Solna eller något där sådana idéer är mer verklighetsanpassade, eller åtminstone inte skulle göra lika stor skada. Detta är kapitalförstöring som planeras. Holiday Club-planerna är helt enkelt inte marknadsmässiga i verkligheten, syftet verkar snarare vara att pressa bidrag ur lättlurade kommunpolitiker (vifta med det magiska ordet "arbetstillfällen") och samla på sig bygglov för att minimera förlusten vid stundande vidareförsäljning. Se på Västervik, t.ex.


    P.S.
    F.ö., Yvonne, så tror jag inte att de som bor i Ekerum ställer sig särdeles positiva till någon ytterligare exploatering av "det 'gamla' området" heller. Ekerum är, som sällan framgår i kommunalpolitikernas, exploatörens eller bloggens språkbruk, ju en ort där det finns och sedan Gustav Vasas dagar har funnits andra människor och fastigheter än det där golfföretaget!
    Skilj mellan orten Ekerum och exploatören som råkar ha tagit ortsnamnet i sitt företagsnamn.

    KK.

    SvaraRadera