måndag 15 juni 2009

Ekerumägarnas vision

Under referensgruppsmötet som var på Ekerum förra veckan så sammanställde jag en del fakta som sedan Martin Sahlberg (VD på Ekerum) läst igenom:

Referensgruppsmöte med information från Ekerumsägarna

(Dvs. Ulf och Bobo Eklöf (Stadium) och Mats och Erik Paulsson (PEAB)

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson inledde mötet med att tacka ägarna till Ekerum Golf & Resort för att de kommit hit för att hålla information för oss, politiker såväl som boende.

Ulf Eklöv inledde informationen med att berätta att Ekerum investerat mellan 3 – 5 miljoner kronor i anläggningen varje år sedan de tog över för ca 3 år sedan.
Han berättade vidare att golfen är motorn i anläggningen och han bedömde att mellan 80 – 90 % av gästerna kommer till Ekerum för golfens skull.

Ägarna gör bedömningen att den framtida anläggningen kommer att kunna ge ca 125 helårsarbeten.
De kommer att satsa på olika sorters boenden – allt från hus, lägenheter och rumshotell – det måste vara en viss storlek på projektet för att det ska vara lönsamt.

Enligt Martin S korrigering av min sammanfattning ” Först är det så att vi inte bara pratar andelslägenheter. Vi planerar för villor - både permanent och fritid, lägenheter - både ägda och andelslägenheter samt ett hotell på ca 120 rum.”

I själva golfbanan har man, enligt Ulf, investerat ca 50 miljoner kronor på 3 år.

Just nu är det fem framstående arkitektfirmor som ritar på hus som ska smälta in i den öländska miljön. Husen ska bli allt mellan 60 – 160 m² stora.
De fem arkitektbyråerna är:
ATRIO, Kalmar,
http://www.atrio.se/kalmarnybro/?p=2
Tham & Videgård, http://www.tvh.se/main.php
Tomas Sandell, http://www.sandellsandberg.se/
Möller Arkitekter http://www.moller-arkitekter.se/home.asp
Henning Larsen (har ritat operan i Köpenhamn) http://www.henninglarsen.com/

Ekerum vill satsa bland annat på natur och kultur:

Ekerums konsthalls ägare flyttar hit och driver konsthallen året runt
Man har öppnat för ett samarbete med ”Glasriket”
Man ser över friluftsutbudet
Bad (inom- och utomhuspooler)
Kallbadhus vid stranden. (Ulf Eklöf ansåg att det inte går att bada där idag.)
Promenad- och cykelleder, bland annat längs med kusten
Över lag ska fler få tillgång till naturen

Man kommer att satsa på naturmaterial i husen.
Man kommer att bevara vartenda träd som går.
De träd som är fällda enligt Skogsstyrelsens rekommendationer skall enligt kontrakt återplanteras inom två år från fällningen.
Ägarna ser byggplanerna i ett 10-årsperspektiv.
Även de permanentboende kommer att kunna nyttja anläggningen. (Kommuninvånare kommer ev. att ha ett rabatterat pris till pooler och dylikt)

För min egen del känns det som om det inte var något i den här informationen som spelade någon som helst roll för min åsikt om skogen.
Jag tycker att det känns som om jultomten kommer och visar vilka fina julklappar han vill ge oss. Problemet är bara att vi måste betala dem själva. Till ett ockerpris.

Yvonne Thoor

1 kommentar:

  1. Tack Yvonne för att du har gjort det här jobbet!

    Det blir ju bara värre och värre! Trodde aldrig att Ekerumsjultomten hade såååååååååå många dåliga julklappar. Och vilket genomskinligt papper dom är förpackade i! Här ser man glasklart på vilken skröplig grund Rällaskogen kommer att förstöras.
    Martin Sahlberg: "I vår vision säger vi att Ekerum skall vara öppet så många dagar som möjligt, dvs vi siktar på året-runt öppet. För att det skall bli verkligthet måste besöksvolymerna i området/regionen öka och våra byggnadsplaner kommer att göra att dom ökar"!!!! Dessförinnan har Ulf Eklöv sagt att motorn i Ekerum är golfen. Han beräknar att 80 till 90% av gästerna kommer för golfens skull!!!
    Försök att få ihop detta konstaterande med den nyss nämnda "året-runt öppet vision". Heter kanske lösningen "gröna golfbollar på vit golfbana"?
    Till sist ett citat som kanske förråder hur "herrarna" tänker: "Det måste vara en viss storlek på projektet för att det skall bli lönsamt". Över den satsen tål det att tänka på!

    SvaraRadera