fredag 12 juni 2009

Fortsättning på "Allmän handling?"

Det är inte alltid lätt att få tag på den information man vill ha. Som jag tidigare berättat har jag försökt få ta del av de band som spelats in på två kommunfullmäktigemöten, men blivit nekad. Jag har överklagat kommunchef Lars Fricks beslut och ärendet ligger nu hos Kammarrätten. Anledningen till att jag överklagat är att jag tycker det är viktigt att vi alla har insyn i vad som sker "över våra huvuden". För mig är det en självklarhet att vi alla bör kunna få lyssna på vad som sagts på ett kommunfullmäktigemöte som är ett offentligt möte och som i detta fallet har spelats in på band. Vissa kommuner lägger till och med ut både band och filminspelningar av mötena på sin hemsida! Men i Borgholms kommun är man lite hemliga av sig...
Detta har i sig inget med Rällaskogens Vänner att göra även om Rällaskogen diskuterades på mötena, men det speglar lite de svårigheter vi stöter på när vi försöker få fram information som kan hjälpa oss att få behålla skogen som den är.

I Östran har följande artikel varit införd:
http://www.ostran.se/nyheter/oeland/fick_inte_ut_inspelning

Nedan följer mitt överklagande:


Klagande:
Yvonne Thoor
Rällavägen 1
387 92 Borgholm

Bifogade handlingar:
Bil. 1. Beslut från kommunchef Lars H Frick, Borgholms kommun
Bil. 2. E-postkorrespondens med kommunsekreterare Marie-Louise Johansson och kommunchef Lars H Frick, Borgholms kommun

Överklagat beslut:
”Beslut att ej lämna ut bandupptagningar från kommunfullmäktigesammanträdena 2009-03-30 och 2009-04-27”

Saken:
Laglighetsprövning

Yrkande:
Upphävande av beslutet och att kammarrätten beslutar att kommunens bandupptagningar gjorda under kommunfullmäktigesammanträdena i Borgholm 2009-03-30 och 2009-04-27 skall lämnas ut som allmänna handlingar

Grunder för överklagandet:

Beslutet är olagligt och strider mot följande grundlagsfästa lagrum:

Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 1 § Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar.

Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 6 §
Handling anses inkommen till myndighet, när den har anlänt till myndigheten eller kommit behörig befattningshavare till handa. I fråga om upptagning som avses i 3 § första stycket gäller i stället att den anses inkommen till myndighet när annan har gjort den tillgänglig för myndigheten på sätt som angives i 3 § andra stycket.

Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 3 §
Med handling förstås framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas endast med tekniskt hjälpmedel. Handling är allmän, om den förvaras hos myndighet och enligt 6 eller 7 § är att anse som inkommen till eller upprättad hos myndighet. En upptagning som avses i första stycket anses förvarad hos myndighet, om upptagningen är tillgänglig för myndigheten med tekniskt hjälpmedel som myndigheten själv utnyttjar för överföring i sådan form att den kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas. En sammanställning av uppgifter ur en upptagning för automatiserad behandling anses dock förvarad hos myndigheten endast om myndigheten kan göra sammanställningen tillgänglig med rutinbetonade åtgärder.

Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 5 § Med myndighet likställs i detta kapitel riksdagen och beslutande kommunal församling.

Beslutet är därutöver inte tillkommet i laga ordning eftersom besvärshänvisningen är ofullständig. Någon besvärsfrist har inte angivits.

Åberopade omständigheter:
Kommunfullmäktigemötena är offentliga och det finns enligt Borgholms kommunchef Lars H Frick inget beslut taget om att de ljudupptagningar som görs under kommunfullmäktigemötena i Borgholm skall vara arbetsmaterial och därmed finns inte heller något gallringsbeslut för det som man här hävdar är ett arbetsmaterial. Se bifogad e-postkorrespondens med kommunsekreterare Marie-Louise Johansson och kommunchef Lars H Frick.

Om man har som regel att vid varje kommunfullmäktigemöte göra bandupptagningar som enbart skall vara arbetsmaterial så bör man förvissa sig om att detta finns med i kommunens dokumenthanteringsplan klassat som arbetsmaterial och därmed reglerat när och hur detta arbetsmaterial får gallras. Detta har man uppenbarligen inte gjort och därför bör gjorda bandupptagningar vara allmänna handlingar.

Det kan tilläggas att från båda kommunfullmäktigesammanträdena i Borgholm 2009-03-30 och 2009-04-27 finns beslut som ännu inte vunnit laga kraft och att bandupptagningarna kan ha bevisvärde. Därtill har de naturligtvis ett allmänt intresse, eftersom de dokumenterar vad som förevarit. I andra kommuner har man just för att tillmötesgå detta intresse som regel att videofilma kommunfullmäktiges sammanträden och lägga ut inspelningarna på nätet, så att de fortlöpande i tiden är allmänt tillgängliga.




Rälla 2009-04-22


Yvonne Thoor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar